Urziceni, orașul în care Primăria ascunde gunoiul sub preș

primăria ascunde gunoiul sub preș

Într-un oraș din ce în ce mai depopulat, ca urmare a exodului către ţările europene cu oferte de muncă stabile, Primăria ascunde gunoiul sub preș iar gradul de confort al colectivității se înscrie de la o zi la alta într-o notă de regres, invers proporţional cu preocupările declarative ale unui edil ce nu de mult se fălea titlul de gospodar primit de la un ONG de partid.

Zi de zi administrația Sava infestează Urziceniul, abandonând ori permițând depozitarea necontrolată, in mijlocul ori la marginea orașului, a sute de metri cubi de deșeuri menajere, deșeuri stradale, deșeuri zootehnice, deșeuri provenite din demolări ori activități industriale. Nestingherit, nederanjată de sancțiuni. Primăria și Rosal-ul, societatea ce ar trebui să gestioneze salubrizarea Urziceniului, sunt cele două entități ce dau tonul alterării mediului în Urziceni, croind și apoi îngropând la periferii halde insalubre, cu pericol de impurificare a apelor subterane şi de suprafaţă, degajând mirosuri neplăcute, favorizând menţinerea şi înmulţirea unor focare generatoare de boli pentru oameni şi animale, afectând confortul şi estetica urbană.

Cine nu mai suportă aspectul pestilențial al spațiilor dintre blocuri a remarcat dintotdeauna mormanele de mizerie rămase neridicate în urma mașinilor de la Salubritate. Iar cine s-a săturat să mai plătească din buzunar servicii fictive de curățenie poate asista și azi la spectacolul revoltător al gunoierelor care ridică mizeria de pe străzi și o aruncă, la periferie, pe marginea drumului. Pentru că asta se întâmplă în Urziceniul anului 2017, sub patronajul edilitar al primarului Constantin Sava: încurajată de administrația locală, firma responsabilă cu salubrizarea orașului aruncă gunoaiele pe maidan, după care vola Primăriei împinge puțină țărână pe deasupra…

7 hectare de deșeuri în mijlocul orașului

Golănia ilicită a Primăriei și a Rosal-ului e oficială și e semnalată, din acest an, și public, printr-o adresă înaintată primarului Sava de viceprimarul Liviu Cazan. Documentul adus și în atenția Consiliului Local Urziceni avertizează asupra faptului că, periodic, lângă Stadionul Urziceni, la limita administrativă cu Manasia, se depozitează deșeuri de către mașinile ce aparțin Rosal SA, ulterior gunoaiele fiind împinse cu vola Primăriei în albia lacului Draga, acolo existând în momentul de față un depozit ilegal de reziduuri, clădit prin grija administrației locale și a operatorului de salubritate, de aproximativ 150 metri cubi de deșeuri.

Același document face referire și la zona Străzii Arcului, de-a lungul canalului ce se constituie în parte a rețelei de apărare împotriva inundațiilor, perimetru în care au fost identificate mașini de gunoi ale Rosal și tractoare aparținând compartimentului Spații verzi din Primăria Urziceni care depozitează acolo, pe o suprafață de aproximativ 7 hectare, deșeuri provenind din demolări și deșeuri vegetale.

Când imaginile spun mai multe decât o mie de cuvinte

Instantaneele din galeria foto de mai jos spun sunt mai relevante, poate, decât orice analiză scriptică a degradării mediului la Urziceni. Săptămâna trecută am urmărit pe viu desfășurarea operațiunilor de infestare cu gunoaie a municipiului de către reprezentanții administrației și cei ei operatorului de salubritate, în ambele perimetre amintite în adresa vicelui Cazan. Am constatat astfel că, în spatele Stadionului Tineretului, utilajele Primăriei au amenajat chiar rampe pentru ca gunoierele Rosal-ului să poată deversa reziduurile direct în albia lacului Draga, pentru ca activitatea ilicită să nu mai fie atât de vizibilă. Joi, lopătarii serviciului de Spații Verzi asudau cu râvnă pentru a împinge în apa lacului deșeurile descărcate, admonestând șoferii vehiculelor Rosal ce refuzaseră să acceseze rampele improvizate, pe motiv că ”nu au frâne”. Întrebați din dispoziția cui trudesc atât la poluarea apelor bălții Draga, oamenii au răspuns sincer și prompt: ”ne-a trimis șeful nostru, îl știți, domnu’ Cristea (n.r. – administratorul public)!”

Cu câteva zile înainte, pe maidanul de pe strada Arcului, putusem urmări cum tractoarele aceluiași serviciu de Spații Verzi din cadrul Primăriei descărcau remorci de deșeuri stradale și provenite din demolări, un împingător frontal acoperind apoi grămezile de gunoaie cu pământ. Ilegalitatea fiind frapantă și flagrantă, sunt mai mult decât relevante, credem noi, răspunsurile pe care tractoriștii și buldozeristul ce transpirau încălcând legea printre mormanele de gunoaie de pe strada Arcului ni le-au oferit atunci când am încercat să-i chestionăm asupra activității lor: ridicări din umeri, ”așa avem dispoziție de la Primărie” sau așa ”ne-a zis domnu’ Sava și domnu’ Cristea”.

Vinovații fără vină scot hoția la lumină

Declarațiile muncitorilor vin practic să confirme conținutul sesizării formulate la mijlocul lui octombrie, de către viceprimarul Liviu Cazan. Potrivit documentului, șoferii tractoarelor compartimentului Spații Verzi au raportat că depozitează deșeuri pe platforma neconformă de pe strada Arcului la indicația primarului și a administratorului public, iar șoferii mașinilor Rosal la indicația domnului Chiratcu. Firește, persoanele mai sus amintite care au avut grijă să se țină departe de scena ce se consumă, de ani de zile, aproape zilnic la Urziceni, în ciuda solicitărilor repetate, făcute în plenul Consiliului Local, de a se stopa depozitarea neconformă de pe strada Arcului. Deși nu e un element de noutate, atentatul perpetuu la sănătatea publică impune, mai ales acum, după consfințirea sa oficială, o reacție imediată și coerentă a tuturor organismelor apte să pună capăt întregii situații.

O sumă de legi încălcate și o comunitate prejudiciată

Sub înaltul patronaj al primarului Sava, mutarea deșeurilor de la ghenele de gunoi pe platforme neautorizate situate în mijlocul și la marginea Urziceniului încalcă legea în mod grosolan, violând ostentativ normativele penale și cele de mediu. Primăria Urziceniului, prin sprijinul activ pe care îl oferă întregului ansamblu de operațiuni ilegale, înșală, în formă continuată, o comunitate locală care plătește operatorului de salubritate tarife substanțiale ce presupun livrarea gunoiului către platforme autorizate (în prezent cele mai apropiate astfel de amplasamente se pot găsi în București sau Ploiești, cea de la Slobozia nemaifiind licențiată) și nu mutarea gunoiului de pe un loc în altul, pe teritoriul orașului, ba chiar îngroparea lui, pentru a ascunde evidențele. Înșelăciunea și îmbogățirea fără just temei (pe care Rosal-ul și-o apropie cu sprijinul direct al Primăriei) sunt două aspecte infracționale cărora li se mai pot adăuga o sumedenie de altele, contravenționale, ce rezultă din încălcarea flagrantă a Legii Mediului nr. 137/1995, a Legii Apelor nr. 107/1996 și a Legii privind regimul deșeurilor nr. 211/2011. De ce se întâmplă toate acestea la Urziceni, intuim cu toții. Urmează să mai aflăm și până când…

Comentarii