Tarifele la apă şi canalizare în Urziceni se majorează cu 16%, respectiv 17%

adieco1

ADI Ecoaqua Călăraşi a aprobat în şedinţa de ieri noile preţuri practicate pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare pe întreaga arie de operare. Solicitarea de majorare a tarifelor a fost avizată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi publice în data de 23 mai 2017 şi impune o creştere cu 16% a preţului la apă – de la 3,54 lei/mc la 4,11 lei/mc şi cu 17% la canalizare – de la 3,31 lei/mc la 3,87 lei/mc.

G:ADIpv aga&cd2017�7iuliematerialetarifimage01

Majorare de preţ pe „principiul solidarităţii”

G:ADIpv aga&cd2017�7iuliematerialetarifimage01

Potrivit documentului întocmit de Ecoaqua SA pe tema modului de constituire a preţului, pe lângă resorturile de ordin tehnic, creşterea tarifelor a ţinut cont şi de principiul solidarităţii între localităţile cu sisteme eficiente de apă/canal şi cele cu sisteme ineficiente. „preţul serviciului de alimentare cu apă şi canalizare conţine două elemente majore: costurile legate de procesul de producţie (inclusiv epurare) şi de funcţionarea societăţii – operare, întreţinere, salarii etc – şi rambursarea împrumuturilor făcute pentru asigurarea cofinanţării investiţiilor realizate prin diverse programe. La acestea se adaugă cota de profit a operatorului – 5%- şi TVA-ul (9% pentru apă şi 19% pentru canalizare – epurare). Costurile de producţie cresc pe măsură ce se pun în funcţiune instalaţii noi de tratare şi epurare şi de aceea costul şi calitatea apei potabile, respectiv a apei epurate, cresc în acelaşi timp. Costurile de producţie sunt calculate pe întreaga arie de operare. Astfel, în anumite momente, din cauza unor conjuncturi de factori, sistemele din anumite localităţi sunt mai eficiente decât cele din alte localităţi. Pe acest motiv, localităţile ce deţin sisteme eficiente suportă, conform principiului solidarităţii, o parte din costurile sistemelor ineficiente. (…) Cu toate acestea, prin acceptarea acestui principiu, a fost posibilă obţinerea finanţărilor europene.” Pam – pam!

Momentul ăla când Administraţia municipală tace

Pe baza experienţei anterioare, ne aşteptam ca Administraţia municipală să nu facă publică decizia de majorare a tarifelor la apă/canal din cauza caracterului său nepopular, deşi deţine de 2 luni, ca acţionar al ADI Ecoaqua, un draft al documentelor trimise de operator către ANRSC pentru avizarea noilor preţuri. Tot municipalitatea poate lămuri, la o adică, şi dilema dacă Urziceniul şi sistemul lui de apă/canal ţin în cârcă localităţi în materie de creşteri de preţuri, sau sunt duse în spate de alte unităţi administrativ – teritoriale „solidare”, din moment ce are la cunoştinţă fişa de fundamentare pentru noile tarife şi situaţia costului unitar de operare şi a cotei de profit/pierdere la nivel de oraş. Dacă, însă, nu aveţi astfel de dileme, pândiţi preşedintele Asociaţiei de Proprietari când vine să lipească pe uşa blocului anunţul de majorare a preţului la apă/canal, în fapt, singurul comunicat oficial pe care îl puteţi avea, din moment ce Administraţia municipală tace.

Comentarii