Protest al medicilor de familie ialomiţeni față de „colapsul iminent al sistemului de asistență medicală primară”

protest medici1

Aproximativ 30 de medici de familie din judeţ au pichetat pe 2 noiembrie sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, în cadrul unui protest organizat la nivel naţional de Coaliţia „Solidari pentru Sănătate”.

Protestul s-a constituit ca un avertisment lansat către clasa politică şi instituțiile responsabile în privinţa sustenabilităţii sistemului național de asistență medicală primară şi a situației de criză majoră prelungită în care se află acest segment de îngrijire a pacienților.

Coaliţia „Solidari pentru Sănătate” a inițiat aceste proteste publice, considerând că dezvoltarea asistenței medicale primare va permite o mai bună sănătate a populației, o rezolvare mai promptă a nevoilor medicale uzuale și va produce economii consistente în sistem.

„Stăm cu cardu-n cititoare/ Lumea moare de-aşteptare şi de boli necruţătoare”

Medicii de familie din Ialomiţa sunt nemulţumiţi de birocrația administrativă excesivă, de lipsa fondurilor şi a dotărilor necesare desfăşurării activităţii, dar și de problemele de funcţionare şi accesare a sistemului informatic național și de prevederile abuzive cuprinse în contractele de finanțare din sistemul public de asigurări de sănătate. Pe lângă aspectele legate de finanţarea sistemului sanitar, medicii reclamă și condiţiile din cabinetele în care trebuie să-şi desfășoare activitatea. Multe dintre ele, cele din mediul rural, sunt improprii și au nevoie de reabilitare însă Primăriile comunelor pe raza cărora se află nu fac eforturi să aloce bani pentru astfel de lucrări.

Cadrele medicale declară că au ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea practica meseria, în condiţiile în care timpul dedicat consultului pacientului a scăzut foarte mult din cauză că medicii sunt obligaţi să verifice în timpul consultaţiilor funcţionarea sistemului informatic şi a cadrului de sănătate, existenţa unui cupon de pensie, să calculeze nivelul reducerii de preţ la care se poate încadra o reţetă şi să supervizeze derularea altor operaţiuni scriptice din afara sferei profesiei.

„În fapt, este o sinteză a ceea ce suntem noi, asistența medicală primară, ce probleme avem și ce dorim pentru a putea oferi un act medical de calitate, pentru a avea timp de pacientul nostru, astfel încât el să plece de la noi cu o rezolvare sau cu o cale spre a rezolva problema lui, nu să fim îngrădiţi de birocrație, iar în două minute să acordăm atenție pacientului și restul întocmirii actelor sau să-l refuzăm pentru că nu merge sistemul”, a declarat reprezentanţilor presei medicul de familie Andreea Radu.

protest medici - dr. LunguDr. Mihai Lungu, președintele Asociației Județene a Medicilor de Familie, a precizat că mişcările de protest au avut drept factor declanşator indiferenţa decidenţilor faţă de problemele cu care se confruntă acest sector al sistemului de sănătate şi lipsa oricăror propuneri concrete venite din partea acestora pentru remedierea deficienţelor semnalate. „Sper ca după momentul ăsta cei care ne decid soarta să analizeze lucrurile și să vină cu propuneri concrete. Dar mai ales să ne asculte. Anul acesta nici măcar nu ne-au ascultat. Ne-au chemat cumva la consultări pe noul Contract Cadru, contract care, fie vorba între noi, se copiază de la un an la altul, nu se aduce niciun beneficiu real, poate doar al lor. Ne-au chemat, chipurile, doar ca să nu spunem că nu am fost chemați. Le-am spus ce trebuie făcut pentru a îmbunătăți contractul, pentru că este un contract între două părți și trebuie negociat de ambele părți, dar nu s-a ținut cont de nicio doleanţă a noastră. Astfel că lucrurile astea de doi lei, făcute doar de fațadă, nu folosesc nimănui. Am cerut de exemplu să avem dreptul la odihnă. Noi, medicii de familie, ca să avem concediu, trebuie să găsim înlocuitor. În 11 ani am avut două concedii medicale, unul când m-am însurat, și nu mai mari de două săptămâni. Așa încât există un cadru legal, prin care toți oamenii care muncesc au dreptul la odihnă. Noi nu întrunim lucrul ăla. În altă ordine de idei, dacă vă uitați pe un contract cadru, obligațiile, dar și sancțiunile, sunt trecute în ordine alfabetică, de la A la Z, apoi cu A1, A2… Iar la drepturile noastre, sunt de la A la E sau F. În al treilea rând și poate cel mai important, este dreptul la negociere. Nu avem dreptul de a negocia un contract, ceea ce mi se pare extraordinar de trist. Contractele sunt impuse, ne vin inclusiv cu banii gata scriși, așa că ori semnăm, ori plecăm din țară. Și se pare că și de-aia pleacă lumea din țară. Nu neapărat de bani, ci de condițiile astea heirupiste impuse de-a lungul timpului de altfel. Lucrez în mediul rural de 11 ani. Dacă s-ar aplica în mod real toate lucrurile cu care ISU lucrează, nu știu dacă vreun cabinet din mediul rural ar întruni toate condițiile să fie deschis. Dacă nu investim în educație și sănătate, vom avea și proști și bolnavi”, a afirmat medicul Mihai Lungu.

Protest de amploare în faţa sediului Guvernului pe 15 noiembrie şi declanşarea grevei generale

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au avertizat în repetate rânduri factorii politici şi administrativi cu privire la riscurile pe care le generează asupra stării de sănătate a populației subfinanțarea asistenței medicale primare dar și piedicile legislative care merg până la crearea unor situaţii absurde de sancțiuni pentru că medicii şi-au respectat profesia și pacienţii. Deşi au fost făcute destule promisiuni de remediere a situației – implementarea acestora a eșuat de fiecare dată, fără ca pacienţii să cunoască în întregime consecinţele pe termen scurt, mediu şi lung ale acestor decizii. Pe cale de consecinţă, Coaliția „Solidari pentru Sănătate” a decis organizarea în data de 15 noiembrie 2017 a unui miting în București, cu pichetarea sediului Guvernului chiar la ora 11, când se va desfăşura şedinţa Executivului naţional, hotărând totodată şi declanşarea grevei generale. De asemenea, la începutul lunii decembrie, medicii de familie ar urma să notifice Casele județene de Sănătate de rezilierea contractului, măsură care ar bloca întreg sistemul.

Legat de aceste evenimente, potrivit comunicatului emis de reprezentanţii SNMF şi FNPMF, decidenţii politici trebuie să îşi asume aplicarea unor măsuri urgente de rezolvare a situaţiei actuale în care, „prin obligații contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic, în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o „minge” trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relația medic de familie-pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt îngrădiri ale accesului populației la medicamente, iar SIUI este un sistem informatic care trebuie completat cu adeverințe și hârtii”.

Conform unei analize realizate de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) 1 din 4 români nu va mai avea medic de familie în următorii 5 ani, lucru care va conduce la blocarea Programelor Naţionale ale Ministerului Sănătăţii şi va lăsa fără asistenţă medicală primară aproape 5 milioane de cetățeni înscrişi pe liste, o situaţie fără precedent într-o ţară membră a Uniunii Europene.

„În calitate de factori responsabili pentru apărarea dreptului pacienților noștri la sănătate, tragem cel mai sumbru și urgent semnal pentru a salva ce se mai poate salva acum, în al paisprezecelea ceas, după 25 de ani de politici de sănătate din care pacientul lipsește cu desăvârșire. Medicina de familie este pe cale să devină o raritate, plătită de stat cu cel mai mizerabil tarif, în condițiile în care contribuțiile românilor au crescut an de an Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)”, afirmă dr. Marina Pîrcălabu, președinte interimar FNPMF.

„Nu avem altă opțiune decât să luptăm împreună pentru salvarea accesului pacienților noștri la servicii medicale de bază și facem pe această cale un ultim apel la adresa autorităților — Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Ministerul Sănătății — de a interveni rapid și eficient pentru restabilirea acestui drept fundamental al românilor” a declarat Rodica Tănăsescu, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, formată din 9 organizații non guvernamentale care apără drepturile pacienților și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie, a iniţiat acest protest public în toată țara față de subfinanțarea cronică a asistenței medicale primare din România și de imposibilitatea de practică optimă a medicinei de familie, avertizând totodată că întregul sistem va intra în colaps și va lăsa milioane de pacienți fără îngrijirea medicală la care au dreptul în calitate de plătitori de taxe și impozite.

Reprezentanţii Coaliţiei au depus un memoriu la CNAS, la toate filialele judeţene ale acesteia și la toate prefecturile din ţară, memoriu prin care cer crearea unui echilibru în finanțarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistența medicală primară, față de 5,8% în prezent, crearea mediului propice unei relații funcționale medic – familie – comunitate pentru îmbunătățirea sănătății cetățenilor României, prin debirocratizarea sistemului și neîngrădirea ariei de competențe ale medicului de familie în relația cu pacientul său și în acord cu pregătirea și realitatea medicală a secolului XXI, recunoașterea importanței muncii medicului de familie în sistemul de sănătate și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților.

protest medici2

Comentarii