Primarul Sava a fost trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu

sava-constantin

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată sub control judiciar, a inculpatului SAVA CONSTANTIN, primar al municipiului Urziceni, jud. Ialomița, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, și în stare de libertate a inculpatei IRIMIE MARIA, la data faptelor director executiv la Direcția Impozite și Taxe Locale – Primăria municipiului Urziceni, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În datele de 04 iunie 2014 și 06 ianuarie 2015, inculpatul Sava Constantin, în calitate de primar al municipiului Urziceni, a determinat-o pe inculpata Irimie Măria, să dispună ridicarea popririi instituite asupra conturilor bancare ale unei societăți comerciale, pentru sumele de 50.539,52 lei, respectiv 102.919,13 lei, fără ca societatea comercială să îndeplinească condițiile legale privind suspendarea sau încetarea executării silite. În această modalitate, inculpatul Sava Constantin a produs un prejudiciu primăriei municipiului Urziceni în sumele menționate anterior și o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale municipiului Urziceni.

În cauză nu au fost dispuse măsuri asiguratorii întrucât toate impozitele și taxele cuvenite bugetului local, împreună cu accesoriile aferente, au fost achitate integral, contribuabilul plătind în plus, la bugetul local, suma de 4.190,69 lei. Achitarea în timpul urmăririi penale a datoriei de către contribuabil are natura unei acoperiri a prejudiciului după consumarea infracțiunii și nu influențează existența infracțiunilor, ci doar gravitatea faptelor săvârșite de inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ialomița, cu propunerea de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Facem precizarea că, în data de 11 august, Tribunalul Ialomiţa a respins plângerea formulată de primarul Sava împotriva Ordonanţei nr. 100/P/2016 din data de 05.08.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie, menţinând măsura preventivă a controlului judiciar prelungită faţă de inculpatul Sava Constantin pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 10.08.2016 până la data de 08.09.2016. Instanţa a respins, ca neîntemeiate, cererile formulate de inculpat de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar respectiv de înlăturare a obligaţiilor prevăzute la lit. f (să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea DNA) şi lit. g (să nu exercite funcţia de primar al municipiului Urziceni) din Ordonanţa nr. 100/P/2016 din 05.08.2016.

Comentarii