Luminiţa Barcari şi alţi 12 şefi de inspectorate şcolare din ţară – revocaţi prin fax de ministrul Pop

luminita barcari

Şefii inspectoratelor şcolare din 13 judeţe, printre care şi Ialomiţa, au fost revocaţi ieri din funcţie de ministrul Educaţiei, Liviu Pop. Motivul demiterii ar fi rezultatul unui control făcut la inspectoratele judeţene, care ar arăta că au fost nereguli în contractele de management.

Potrivit hotnews.ro, ordinele de revocare au fost trimise ieri pe adresele ISJ Ialomiţa, Caraş – Severin, Ilfov, Brăila, Buzău, Vrancea, Constantă, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinţi şi Călăraşi, urmând a intra în vigoare peste 15 zile, conform legii.

Luminiţa Barcari, inspectorul şcolar general al ISJ Ialomiţa, a declarat în urmă cu câteva ore că deciziile au venit vineri seara, prin fax, precizând că va consulta un avocat, pentru că revocarea i se pare abuzivă şi ciudată. „Am primit la inspectoratul şcolar fax, aseară (vineri – nr.r.), la ora 22. O notificare şi revocarea din funcţie pentru neîndeplinirea atribuţiunilor de serviciu. O să consult un avocat să vedem dacă e legal sau nu. Pentru că revocarea ar fi trebuit să fie dată la 15 zile după notificare. Eu am obţinut funcţia prin concurs, în mai 2015. E abuzivă revocarea şi ciudată. Am avut în martie un control de la minister. În revocare nu s-a făcut referire la acel control de unde deduc că a ieşit bine, nu au găsit nimic. Am vorbit şi cu colegii din ţară, sunt toţi la fel de şocaţi ca şi mine. Suntem revocaţi din 4 septembrie. Până atunci, îmi fac treaba pentru că avem Bac. Voi consulta un avocat pentru a vedea care sunt căile legale pentru a-mi apăra drepturile”, a declarat şefa ISJ Ialomiţa, citată de Mediafax.

De asemenea, o parte dintre conducătorii inspectoratelor şcolare judeţene reclamă însă nereguli, spunând că nu au avut loc anterior cercetări disciplinare care să justifice revocarea lor din funcţie. Astfel, şefa ISJ Buzău, Florina Stoian, a declarat că va ataca decizia de revocare în instanţă, menţionând că demiterile au la bază motive puerile, cum ar fi acela al neîndeplinirii sarcinilor din fişa postului. Şi şefii ISJ Brăila şi Sibiu au precizat că vor contesta în instanţă decizia de revocare din funcţie, susţinând că nu i se poate reproşa lipsa de rezultate, din moment ce judeţul Brăila s-a clasat pe primul loc la diferite examene naţionale, iar Sibiul a ocupat locul întâi pe ţară ca rezultate la examenul de Bacalaureat. La rândul său, Adrian Doxan, inspectorul general al ISJ Caraş – Severin, a reclamat „presiuni politice” şi a declarat presei faptul că îşi rezervă orice cale de a-şi câştiga dreptatea, inclusiv aceea de a face sesizare pentru abuz în serviciu împotriva ministrului Educaţiei.

Comentarii