Deputaţii oficializează încă o zi de sărbătoare naţională: 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România

Unirea-Basarabiei-cu-România2

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat azi Legea privind declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională. Iniţiativa legislativă aparţinând deputatului Eugen Tomac a fost aprobată de Senat în data de 13 octombrie 2015 şi prevede ca, pe 27 martie, Guvernul şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale să ia măsurile necesare pentru arborarea drapelului României în conformitate cu prevederile Legii nr.75/1994. De asemenea, documentul precizează că „Ziua Unirii Basarabiei cu România poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale, muzee, reprezentanţele României în străinătate, prin organizarea de evenimente şi manifestări publice şi cultural-ştiintifice dedicate acestei sărbători. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material şi logistic organizarea şi desfăşurarea manifestărilor.”

În expunerea de motive la proiectul de lege, deputatul Eugen Tomac afirmă că „uitarea istoriei este totuna cu trădarea”: „Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Atunci, după 106 ani de ocupaţie ţaristă, Basarabia a revenit în graniţele ei fireşti, fiind prima provincie româneasca unită cu România. (…) Instituirea zilei de 27 martie drept Zi Naţională a Unirii Basarabiei cu România este un act minim pe care statul român îi poate face în semn de recunoştinţă pentru cei care au luptat şi s-au sacrificat pentru România întreagă, pentru limba română şi libertate. Este obligaţia noastră, a celor care astăzi răspundem în faţa românilor, de a demonstra ca preţuim valorile romaneşti de veacuri şi pe cei care ni le-au lăsat moştenire. Uitarea eroilor neamului românesc, uitarea istoriei este totuna cu trădarea.”

Legea privind declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională a fost adoptată cu 260 de voturi pentru, un vot împotrivă şi 6 abţineri.

Comentarii