Cazacu Marinică scapă de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale

mc

Joi, 14 iulie, Curtea de Apel Ploieşti a dat sentinţa definitivă în dosarul de corupţie al fostului prefect de Ialomiţa, Cazacu Marinică. Deşi, în primă instanţă, ex-preşedintele judeţean al democrat – liberalilor primise o pedeapsă de 6 ani de închisoare cu executare, apelul judecat de Curtea prahoveană l-a scutit pe acesta de ani petrecuţi în spatele gratiilor.

3 ani cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii

Potrivit sentinţei definitive pronunţate de instanţă, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată si continuată, Curtea de Apel Ploieşti îl condamnă pe Cazacu Marinică la pedeapsa de 3 trei ani închisoare cu suspendare şi interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi a dreptului de a ocupa funcţia în exercitarea căreia a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu, pe o durată de 4 ani. De asemenea, „obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere de 4 ani să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Ialomiţa sau organizat în colaborare cu instituţiile din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, la Primăria comunei Ion Roată, judeţul Ialomiţa.”

8 ani de procese în dosarul „Trafic cu terenuri”

Cazacu Marinică a fost trimis în judecata pe 10 iunie 2008, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, determinarea la săvârşirea fără vinovaţie a infracţiunii de fals intelectual, în scopul ascunderii activităţii infracţionale şi realizării obţinerii de avantaje patrimoniale pentru alte persoane, respectiv uz de fals.

În actul de acuzare se preciza că, în perioada ianuarie – iunie 2006, fostul prefect de Ialomiţa şi Elena Brăilă, fost director al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliara Ialomiţa, au atribuit o suprafaţă totală de 225,35 ha teren aparţinând Administraţiei Domeniilor Statului în zona Urziceni şi Manasia unor persoane neîndreptăţite. Drepturile de proprietate au fost cesionate unui grup de persoane aflate în relaţii apropiate cu inculpaţii, fapt pentru care aceştia au devenit proprietarii finali ai terenurilor cu valoare. Urmare acestei activităţi infracţionale, un număr de 53 persoane fizice ce erau îndreptăţite să primească în posesie terenuri pe raza celor două localităţi au fost puse în posesie pe terenuri totalizând 50 ha, mai puţin productive, care nu prezentau interes din punct de vedere al unei eventuale valorificări imobiliare, pe raza comunei Armăşeşti (în zona Bărbuleşti). Procurorii au calculat prejudicii cauzate ADS şi celor 53 persoane fizice în cuantum de 6.019.229 euro, respectiv 1.069.846 euro.

Comentarii