Aurelian Ionescu: „ALDE este singurul partid din România care nu are adoptat un Cod de Etică şi nişte principii de integritate clar enunţate”

aurelian-ionsecu2

Preşedintele ALDE Ialomiţa, deputatul Aurelian Ionescu, susţine iniţiativa colegului său, senatorul de Bacău Vasile Nistor, privind necesitatea convocării Congresului Extraordinar al partidului pentru stabilirea unor criterii de integritate ale candidaţilor la alegerile parlamentare.

„Am analizat solicitarea domnului senator Vasile Nistor privind convocarea Congresului Extraordinar al partidului şi mărturisesc că am avut plăcuta surpriză să constat că şi preşedintele Tăriceanu este dispus să dea curs acestei cereri. Asemeni multor colegi, şefi de Filiale ALDE din ţară, subscriu iniţiativei preşedintelui executiv Vasile Nistor, cu atât mai mult cu cât, dacă aceasta s-ar materializa într-o decizie oficială, ALDE ar elimina două dintre aspectele din cauza cărora este privit şi astăzi ca fiind un partid într-un etern provizorat. Mă refer în principal la faptul că ALDE este singurul partid din România care nu are adoptat un Cod de Etică şi nişte principii de integritate clar enunţate într-un document ce reglementează activitatea formaţiunii politice. Al doilea aspect este acela că ALDE nu şi-a stabilit nicio succesiune de criterii care să stea la baza procedurilor de selecţie pentru candidaturile la alegeri, în general, şi la alegerile parlamentare, în special.

În altă ordine de idei, legat de subiectul unei eventuale candidaturi a domnului senator Vasile Nistor pe listele ALDE pentru un nou mandat, aş fi onorat să îl am alături la Ialomiţa, într-un tandem locul I Senat – locul I Camera Deputaţilor în campania pentru alegerile parlamentare. Cu siguranţă că, alături de senatorul Nistor şi promovând mesajul său atât de puternic pentru un Parlament curat, ALDE va obţine la pas în Ialomiţa atât mandatul de deputat, cât şi pe cel de senator. Îmi asum această precizare, pe care o fac din postura de deputat şi preşedinte ALDE Ialomiţa, atât în scopul de a sublinia ideea că domnia sa se califică pentru un loc în viitorul Parlament, cât şi pentru a demonta declaraţiile domnului senator Varujan Vosganian, cel care a afirmat că listele de candidaţi ALDE la parlamentare ar fi deja stabilite, iar preşedintele executiv, Vasile Nistor, nu ar fi avut loc pe ele în niciun judeţ din ţară.

Nu este cazul acum să intru în detalii în ceea ce priveşte lipsa de credibilitate a parlamentarului Varujan Vosganian şi a spuselor sale, chestiune notorie, de altfel, şi cu atât mai evidentă cu cât domnia sa se ascunde de justiţie în spatele imunităţii şi nu ar putea corespunde vreunui criteriu de integritate. Totuşi, ca să arăt ce picioare scurte are afirmaţia domnului Vosganian, trebuie să spun că am participat eu însumi la şedinţa de vineri, 23 septembrie, a Comisiei de fuziune. În acest cadru, s-a stabilit ca săptămâna în curs să fie dedicată doar discutării propunerilor de candidaturi şi nicidecum ca în aceste zile să se finalizeze oficializarea nominalizărilor ALDE pentru viitorul Parlament. Cum Ialomiţa nu are încă listele finale de candidaturi, nici la nivel central nu poate exista o listă finală de acest gen.

Nu ştiu ce date aruncă în media domnul senator Vosganian, dar cu certitudine ele nu sunt stabilite în cadrul oficial al ALDE. Deci, ori fostul ministru al Economiei joacă la cacealma, ori listele ALDE pentru parlamentare sunt întocmite de grupuri de persoane din afara partidului, care nu au legătură cu ierarhiile funcţiilor şi principiile de organizare şi funcţionare ale acestei formaţiuni politice, fapt ce este nu numai grav, ci şi periculos pentru integritatea şi credibilitatea ALDE”, a precizat deputatul Aurelian Ionescu în cadrul unui comunicat de presă.

Comentarii