Alba – neagra cu şefia administraţiei ialomiţene: PSD schimbă activiştii la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean

mzainea coperta

Social – democraţii s-au trezit pe ultima sută şi au numit în fruntea învăţământului ialomiţean un consilier local PSD, Manuela Zainea, după ce, în urmă cu o săptămână, s-au făcut de râs optând pentru „activista” liberală Steluţa Mitrea, cea care, în decembrie 2016, făcea subiectul unor sesizări înaintate de PSD Ialomiţa Biroului Electoral Judeţean, pe motiv de „politică în timpul serviciului”.manuela-zainea

De miercuri, 13 septembrie, consilierul local al PSD – Organizaţia Slobozia, Manuela Zainea, este noul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa, ea luându-i locul liberalei Steluţa Mitrea, căreia Partidul îi oferise frâiele Educaţiei pentru o perioadă de 60 de zile. În doar o săptămână, pesediştii au realizat eroarea comisă în 4 septembrie şi, printr-o succesiune de Ordine ale Ministrului Educaţiei, i-au tras scaunul inspectoarei cu orientări politice diferite, în ciuda faptului că Mitrea preluase atribuţiile de şef plin al ISJ Ialomiţa doar pentru un mandat limitat, de două luni, vreme în care se aşteaptă soluţionarea acţiunii pe care inspectorul şcolar general demis, Luminiţa Barcari, a depus-o în instanţă pentru anularea deciziei de revocare din funcţie.

„Agresivul activist” liberal de la ISJ, care a agitat apele în PSD Ialomiţa

Aşa cum spuneam, „schimbarea modificării” vine ca urmare a conştientizării greşelii politice comise prin numirea în funcţie a unui personaj aspru criticat anul trecut chiar de pesediştii din Bărăgan. Cu un trecut politic recunoscut, activând la vârful administraţiei publice din postura de consilier local PNL la Ţăndărei şi consilier judeţean ales pe listele aceluiaşi partid, Steluţa Mitrea îşi atrăsese critici vehemente venite din tabăra PSD, mai cu seamă la momentul alegerilor parlamentare din 2016. Activitatea de campanie de pe contul de facebook indicat ca fiind al adjunctului ISJ a făcut steluta mitreaobiectul unor sesizări înaintate de PSD Ialomiţa Biroului Electoral Judeţean, social – democraţii acuzând faptul că Steluţa Mitrea face politică în timpul serviciului. „(…) am descoperit că inspectorul general adjunct școlar Mitrea Steluța este un agresiv activist al Partidului Național Liberal. Această doamnă s-a remarcat în ultimele 2 luni de zile printr-o activitate politică virulentă pe care a desfășurat-o în spațiul public, în timpul orelor de program, când dumneaei ar  trebuit să muncească pentru învățământ, conform contractului de management, Regulamentului de Organizare și Funcționare a Inspectoratelor Școlare și Legii Educației Naționale. Din probele colectate de noi, reiese fără dubiu că inspectorul general adjunct școlar Mitrea Steluța în ultimele 2 luni nu prea a mai muncit la inspectorat, deoarece în general, în timpul programului de lucru, zilnic între orele 8 – 16, a fost activă în spațiul public pe internet, unde a făcut campanie electorală în favoarea PNL și a pseudocandidatului său Cioloș Dacian, precum și atacând agresiv ceilalți competitori electorali. Față de gravele abateri descoperite, ne-am simțit obligați să sesizăm din nou Biroul Electoral Județean Ialomița. Prin sesizarea depusă astăzi, 9 decembrie 2016, noi solicităm acestui Birou să atragă atenția competitorului electoral PNL să nu mai încalce legislația în vigoare și să informeze Ministerul Educației cu privire la activitatea de campanie electorală derulată de inspectorul școlar Mitrea Steluța în timpul orelor de program și pe banii statului”, se preciza în comunicatul de presă prin care PSD Ialomiţa atrăgea atenţia asupra acţiunilor derulate de reprezentanţii PNL în campania pentru parlamentare.

Luminiţa Barcari – revocată prin fax de ministrul Pop

Şefii inspectoratelor şcolare din 13 judeţe, printre care şi Ialomiţa, au fost revocaţi din funcţie de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, în data de 18 august. Ordinele de revocare au fost trimise pe adresele ISJ Ialomiţa, Caraş – Severin, Ilfov, Brăila, Buzău, Vrancea, Constanţa, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinţi şi Călăraşi, urmând să intre în vigoare la 15 zile de la emitere, conform legii.

Comentând la cald episodul, Luminiţa Barcari, inspectorul şcolar general demis al ISJ Ialomiţa, a declarat că deciziile au venit vineri seara, prin fax, precizând că va consulta un avocat, pentru că revocarea i se pare abuzivă şi ciudată. „Am primit la inspectoratul şcolar fax, vineri,  la ora 22. O notificare şi revocarea din funcţie pentru neîndeplinirea atribuţiunilor de serviciu. O să consult un avocat să vedem dacă e legal sau nu. Pentru că revocarea ar fi trebuit să fie dată la 15 zile după notificare. Eu am obţinut funcţia prin concurs, în mai 2015. E abuzivă revocarea şi ciudată. Am avut în martie un control de la minister. În revocare nu s-a făcut referire la acel control de unde deduc că a ieşit bine, nu au găsit nimic. Am vorbit şi cu colegii din ţară, sunt toţi la fel de şocaţi ca şi mine. Suntem revocaţi din 4 septembrie. Până atunci, îmi fac treaba pentru că avem Bac. Voi consulta un avocat pentru a vedea care sunt căile legale pentru a-mi apăra drepturile”, a declarat Luminiţa Barcari, citată de Mediafax.

Dosarul privind revocarea din funcţie a Luminiţei Barcari se judecă la Curtea de Apel Bucureşti

Demiterea celor 13 şefi de inspectorate şcolare din ţară a provocat un scandal imens în sistemul de Educaţie, cei împotriva cărora s-a luat această decizie contestând atât motivele enunţate de minister pentru revocare, cât şi modalitatea în care au fost întocmite documentele oficiale aferente hotărârii.

„Eroarea de redactare” prin care şefa ISJ Ialomiţa a fost demisă pentru că omologul său de la Arad nu şi-a îndeplinit atribuţiunile de serviciu, dublată de greşeala similară din documentele trimise la ISJ Buzău cu referire la contractul de management al adjunctului ISJ Constanţa, avea să facă înconjurul presei centrale şi să se adauge şirului lung de gafe marca Liviu „Genunche” Pop, ministrul Educaţiei.

luminita barcariÎn notificarea nr. 9901/18.08.2017, prin care Luminiţei Barcari i se aduce la cunoştinţă revocarea din funcţia de inspector general al ISJ Ialomiţa, se precizează că „în urma adresei MEN cu nr. 35.809/17.07.2017, ISJ Arad nu a respectat termenul stabilit. Raportul de audit în cauză a fost înregistrat la MEN cu nr. 36.263 din data de 21.07.2017, fiind încălcate astfel prevederile art.4, lit. B, pct. 20 din contractul de management”. Potrivit Ministerului Educaţiei, termenul de prezentare a raportului de audit incluzând misiunea privind Sistemele de conducere şi control, precum şi riscurile asociate unor astfel de sisteme era stabilit pentru data de 20.07.2017. Totodată, documentul ministerului menţionează că un alt motiv de revocare din funcţie a Luminiţei Barcari îl reprezintă faptul că „ISJ Ialomiţa nu a prezentat MEN Raportul privind Starea învăţământului ialomiţean pe anul şcolar 2015 – 2016, încălcându-se astfel prevederile art.4, lit. B, pct. 20 din Contractul de management nr. 8971/07.04.2015”.

Vorbind despre decizia de demitere, Luminiţa Barcari a declarat că motivele sunt neîntemeiate, iar modalitatea de notificare şi termenele de comunicare nu îndeplinesc prevederile legale: „Nu am fost notificată că voi fi schimbată din funcţie iar peste 15 zile să mi se dea ordinul de revocare, aşa cum spune legea, ci pur şi simplu pe fax au venit amândouă documentele odată, şi notificarea şi ordinul de revocare, n-au mai avut răbdare cei din Minister să treacă termenul legal. Ca să vă daţi seama cum se lucrează la Ministerul Educaţiei,  din notificarea trimisă de ministrul Educaţiei la Ialomiţa reiese că Luminiţa Barcari este revocată din funcţie pentru că inspectorul şcolar general din judeţul Arad nu şi-a îndeplinit atribuţiunile din contractul de management! Atât eu cât şi ceilalţi 12 colegi din ţară îi vom face plânge penală ministrului Liviu Pop”.

Între momentul comunicării deciziei de schimbare din funcţie şi cel al numirii Manuelei Zainea ca şef plin al învăţământului ialomiţean, Luminiţa Barcari a atacat în instanţă ordinul de revocare. Astfel, în data de 30 august, pe rolul secţiei de Contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti a fost înregistrat dosarul nr. 6651/2/2017, având ca obiect suspendarea executării Ordinului ministrului Educaţiei nr. 4700/18.08.2017.

Comentarii