Administraţia Urziceniului vrea să doteze şcolile din municipiu pe banii Ministerului Dezvoltării

consiliul-local-urziceni

Consiliul Local Urziceni va decide luni, 27 februarie, dacă avizează favorabil propunerea Primăriei vizând achiziţionarea de echipamente, mobilier şi dotări independente pentru instituţiile de învăţământ din municipiu, prin finanţare guvernamentală. În condiţiile unui vot pozitiv în Consiliu, Primăria va depune la Ministerul Dezvoltării Regionale o cerere de finanţare pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Astfel, decizia asupra dotării şcolilor din Urziceni urmează să stea în pixul viceprim-ministrului Sevil Shhaideh.

1,46 milioane lei pentru învăţământul municipal

În conformitate de dispoziţiile stabilite expres de minister în privinţa depunerii în termen de 30 de zile de la publicarea bugetului pe 2017 în Monitorul Oficial a documentaţiei pentru includerea în PNDL a unor investiţii, Primăria Urziceni va trebui să înainteze MDRAPFE până la data de 17 martie cererea de finanţare pentru dotarea şcolilor. Potrivit datelor Administraţiei municipale, suma totală solicitată Ministerului Dezvoltării este de 1.460.850 lei, din care 362.000 lei pentru Şcoala Gimnazială „Al. Odobescu”, 631.350 lei pentru Şcoala Gimnazială „I.H. Rădulescu”, 85.000 lei pentru Liceul Tehnologic „Sf. Ecaterina”, 192.500 lei pentru Colegiul Naţional „Grigore Moisil” şi 190.000 lei pentru Liceul Tehnologic Urziceni. În acest sens, fiecare instituţie de învăţământ nominalizată mai sus a întocmit note de fundamentare. Per ansamblu, fondurile ministeriale ar urma să acopere necesarul de sume pentru dotarea cabinetelor de specialitate, atelierelor şi laboratoarelor, mobilier şcolar şi de cancelarie, achiziţia de echipamente specifice activităţii didactice preşcolare şi a personalului auxiliar, echipamente pentru parcurile de joacă din grădiniţe, aparatură electronică şi achiziţia de utilaje şi accesorii.

Dacă finanţare de la Guvern şi UE nu e, nimic nu e

Modelul de întocmire a notelor de fundamentare impus de Ministerul Dezvoltării a obligat instituţiile de învăţământ să menţioneze valoarea sumelor primite în ultimii 3 ani din bani publici pentru destinaţii similare celor pentru care se solicită finanţare prin PNDL. Acest fapt avea să demonstreze, din nou şi cu cifre, incapacitatea municipalităţii de a susţine financiar dotarea unităţilor şcolare din sume locale. Practic, în perioada 2014 – 2017, de la bugetul local au fost alocaţi pentru astfel de investiţii doar 59.700 lei. În anul 2015, Colegiul Naţional „Grigore Moisil” primea de la Administraţie 40.000 lei pentru achiziţia de echipamente destinate laboratorului de informatică, iar Şcoala Gimnazială „I.H. Rădulescu” beneficia de o alocare în sumă de 19.700 lei, din care 4.700 lei pentru aparatură electronică şi 15.000 lei pentru echipament dedicat spaţiului de joacă al grădiniţei. În rest, „nu este cazul”… Ca să cităm din notele de fundamentare.

În 2014, Primăria a ratat oportunitatea reabilitării şcolilor nr.1 şi 2 din Urziceni cu 1,06 milioane lei din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, fiindcă a descoperit linia de finanţare cu câteva zile înainte să se închidă. De ce aşa târziu? Altă întrebare!

Facă-se voia lui Sevil!

Programul Naţional de Dezvoltare Locală administrat de vicepremierul Sevil Shhaideh beneficiază în perioada 2017 – 20120 de o sumă record – 30 de miliarde lei, de 6 ori mai mare decât cuantumul aferent anilor 2013 – 2016. Mai mult decât atât, „graţie” unei ordonanţe aprobate la începutul acestui an, sumele pot fi alocate de la MDRAPFE către Primării exclusiv prin ordin de ministru şi fără explicaţii suplimentare. În etapa a II-a a programului, cea care interesează în cazul Urziceniului, se va asigura finanţarea la nivel naţional a 9.500 de obiective nou incluse, din care 2.500 de creşe şi grădiniţe şi 2.000 de unităţi de învăţământ preuniversitar „care necesită efectuarea de lucrări de realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare în vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului educaţional”.

Un final fericit al demersului ar însemna ca solicitarea de fonduri pentru unităţile de învăţământ din Urziceni să treacă de selecţia de proiecte făcută de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh pe baza unor criterii volatile: „Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice centralizează propunerile transmise conform alin. (1) şi (2). În baza criteriilor aprobate prin hotărâre a Guvernului şi a analizei proprii de specialitate, în limita creditelor de angajament şi a creditelor bugetare aprobate anual cu această destinaţie şi a estimărilor pentru următorii 3 ani prevăzute în legea bugetară anuală, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice întocmeşte lista de obiective propuse spre finanţare, listă care se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice. După aprobare, lista cu obiectivele de investiţii care se finanţează se publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.” (Art.10, alin. (3) din Normele Metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală, cu completările şi modificările ulterioare) În consecinţă, facă-se voia lui Sevil!

Comentarii